Sunday 20 March 2011

Resepi Mee Jawa Simple

Hari ni aku dengan En.Suami telah pecah rekod. Bangun tidur pukul 1pm. Boleh? Gara-gara menontom Hikayat Merong Mahawangsa malam tadi. Dalam pukul 1am baru sampai rumah. Tu yang terlajak tidur.

Bangun je, buat-buat terkejut. Eh, dah pukul 1pm? En.Suami kata nak masak ape? Aku cakap ape-ape la. Memula, dia mintak laksa. Aku cakap okay je. Tiba-tiba dia cakap Mee ape lagi ade ek? Aku jawablah, Mee Kari, Mee Rebus, Mee Jawa... Terus dia cakap, Ha.. Mee Jawa la.. Sudah.. Disebabkan Mee Jawa yang paling sedap pernah aku makan ialah Mee Jawa mak aku, maka gigihlah aku menelefon mak nak mintak resepi. Sorry syg, awk bawak saya sampai Klang makan the best Mee Jawa pun still tak leh lawan Mee Jawa mak saya..

So, saje je nak share resepi yang super simple ini. Yang penting sedapp.. Jom..

Bahan-Bahan
Mee Kuning
Timun dihiris halus
Telur direbus dan dipotong 4
Taugeh dibersihkan
Tauhu digoreng dan dihiris kecil
Bawang Goreng
Daun Bawang
Cili Padi/Cili Merah dihiris halus + Kicap + Limau Kasturi

Bahan untuk Kuah Mee Jawa
Bawang Merah ditumbuk
Bawang Putih ditumbuk
Udang kering direndam dan ditumbuk
Cili kering kisar
Keledek + Kentang direbus dan dilenyek
Air
Garam

Cara-Caranya pula
1-Aku hiris bahan-bahan untuk tabur dulu.
2-Aku buat kuah kicap
3-Aku celur mee
4-Baru start buat kuah. Panaskan minyak.
5-Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga harummm.
6-Masukkan udang kering yang dah ditumbuk tadi. Kacau sehingga garing.
7-Masukkan cili kering kisar. Part ni aku letak lebih sikit sebab En.Suami suka pedas. Kacau sehingga pecah minyak.
8-Masukkan keledek dan kentang yang dah dilenyek tadi. Kacau dan masukkan air. Air biar lebih sikit sebab kuah ni akan pekat bila sejuk.
9-Biar mendidih dan perasakan dengan garam. Siap.

Cara nak makan senang je. Masukkan mee kuning yang sudah dicelur ke dalam mangkuk. Letakkan bahan tabur seperti tauhu,telur rebus,timun dan taugeh. Curahkan kuah dan akhir sekali taburkan bawang goreng dan daun bawang. Kalau suka makan dengan cili kicap + limau. Sedappp. Macam En.Suami tak suka makan dengan cili kicap.

Alhamdulillah. First time aku buat sendiri Mee Jawa ni sebab selama ni sebelum kahwin just tolong mak buat je. Rasanya memang sama macam mak aku buat. Suami pun puji. Katanya, kalah kedai. Heheh. Bahan-bahannya simple kan, tapi if kene gayanya, memang masakan kita akan jadi sedap.

Ade sesetengah orang kalau masak suka sangat letak benda mengarut-ngarut. I mean, if takde benda-benda tu, masakan still akan rasa sedap, dan disebabkan benda-benda tu diletak,masakan akan jadi agak pelik. Contohnya, aku pelik kenapa ada orang masak asam pedas kene letak halia la, buah keras la. Aku masak cuma bawang putih, bawang merah, kunyit dan sedikit belacan sahaja. Tapi En.Suami makan berhirup-hirup jugak. Masak Lemak cili api pun ade jugak yang suka letak halia, buah keras, jintan-jintan pun aku pernah tengok. Tak pelik ke rasa dia nanti? Cukuplah letak bawang je, sebagai pemanis makanan. Tak perlu lebih-lebih, buat pelik makanan je. No offense. Just from my point of view.

Ada jugak yang masak memang follow 100% resepi, tapi still tak jadi. Salah resepi ke? Takkkkk.. Sebab cara orang masak lain-lain. Dan cara orang identify tumisan tu dah garing ke tak pun lain. Sebab tu rasa akan lain even resepinya sama. Bak kata orang.. Air tangan..

So, sila cuba je resepi ni. Takkan menyesal..

P/S : Abg Merong.. Kaulah wiraku..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday 14 March 2011

Paddington House of Pancake

Aku rindu nak makan Pancake Platter with Choc Fondue ini. Harganya tidak la terlalu mahal. Seingat aku, cuma RM12.90.

Yang ni dibelanja oleh teman baikku sempena mendapat bonus masyukk. Thanks Latha for the treat. You're the best friend I ever had. You tak pernah berkira dengan I, you always be there when I need you. You tak berpura-pura dengan I. You sangat-sangat menjadi diri you which is the best thing about you. Hope we will be friends for ever and ever.

Eh, ni cerita Paddington House of Pancake ke cerita pasal kawan baik. Whatever it is, misi aku adalah nak makan ini dalam masa terdekat. Dan juga aku nak merasa makan di Flaming Steamboat. En.Suami, awak janji nak belanja saya makan best sikit hujung bulan ni sempena gaji pertama awak sebagai pekerja Nissan. I just name the place, you bayar k.

Something sad, honeymoon trip to KK this April terpaksa dibatalkan. Burn je la duit tiket RM98 pergi balik 2 orang tu. Nasib baik tak sampai seratus harga tiket tu. If not, memang ralat sikit la. Sebabnya, En.Suami kan baru kerja dekat tempat baru, macam tak best pulak nak ambil cuti lama-lama sebab kebetulan my cousin pun kahwin April. So, have to sacrifice either one la and I choose to cancel my honeymoon trip.

Its okay, mungkin kali ni takde rezeki nak pergi KK. Maybe next time. Yang penting, can't wait for Family Trip to Bandung next year Feb. First time jalan sejauh ini bersama keluarga. Sangat-sangat tidak sabar. 6 hari dekat sana and macam-macam plan dah aku fikirkan. Itinerary pun aku dah siapkan. Heheh.. Excited kan? First time naik kapal terbang bersama En.Suami. Mau shopping sakannn di Bandung.

Okay.. Ni dah jadi macam entry rojak. Hurm, saje je nak update about me sebab dah lama tak update kan. Macam-macam cerita la yang keluar kan?

P/S : Seronok gak update blog sambil baring-baring..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday 7 March 2011

Selamat Hari Wanita!

Pagi tadi dengar HotFm topik mengenai "Kerana wanita itu.....". Ada seorang pemanggil lelaki menceritakan tentang seorang wanita yang sanggup menerima dia walaupun usus besar dia dah dibuang dan dia terpaksa membuang air besar menggunakan plastik yang diletakkan diperut beliau.

Dari sebelum operation, sehingga bertunang, dan dia dioperate dan sehingga sekarang sudah berkahwin dan ada anak seorang, wanita itu tabah berada disamping dia menyayangi dia seadanya walaupun ada kekurangan pada diri dia.

Beruntung sungguh lelaki itu kerana dikurniakan seorang wanita yang sudi bersama dia dalam keadaan susah atau senang dan sakit atau sihat.

Adakah suami aku akan menjadi seperti itu jika aku sakit atau tidak berdaya untuk membuat apa-apa?

Adakah dia akan setia menjaga aku?

Adakah dia sanggup menjaga aku?

Adakah?

Adakah?

Menitik air mata aku mendengar cerita pemanggil tadi.. Aku harap perkahwinan beliau bersama wanita mulia itu kekal hingga ke akhir hayat..

Ya Allah.. Aku impikan untuk menjadi setabah itu...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Baldu Merah

Mungkin sounds too backdated bagi sesiapa yang pernah rasa. Tapi aku baru sahaja berpeluang menikmatinya pada hari Sabtu yang lepas. 

Cadangnya memang aku nak order kek ini untuk makan-makan je, tapi bila mak aku telefon then beritahu hari Sabtu akan ada family day untuk keluarga kami, maka aku tukarkan kek ini sebagai menu pencuci mulut pada hari tersebut.


Kek ni aku order di Diana Delight aka Kak Diana di Taman TTDI Jaya
Shah Alam. Aku memberanikan diri untuk mencuba kek ini dari Kak
Diana kerana produk-produk lain dari kedainya yang pernah aku rasa
memang tak mengecewakan. Aku pernah order
Chilled Oreo Cheesecake,
Oreo Cupcakes,
 Sweet Cheese Bun, Cute Cream Puff dan pernah dapat
free
Orange Cupcakes sebagai tanda perkenalan masa first time aku beli
dengan dia. Kak Diana ni sangat sweet and aku salute dia sebab dia pandai
bahagi masa kerana dia seorang isteri bekerjaya, dan ada anak-anak
kecil. Dalam masa yang sama kene uruskan business dari rumah.
Aku kagum dengan semangat dia. Teringat aku masa aku sampai rumah
dia untuk ambil
Red Velvet Cake ni, anak dia yang bukak pintu
sebab Kak Diana tengah baring kepenatan baru balik kerja.
Muka dia aku nampak memang betul-betul keletihan, dan nampak
lesu. Namun kerana minat dia gagahkan diri dia untuk menjadi
multi-task aka super women.

 Wikipedia Source

 "A red Velvet Cake is a cake with a dark red, bright,
red or red-brown color. It is usually prepared as a layer cake with
either vanilla or chocolate flavor topped with a creamy white icing.
Common ingredient are buttermilk,butter,flour,cocoa and food coloring.
The amount of cocoa used varies in different recipes.Cream Cheese
frosting is most commonly paired with the cake, as well as
butter cream."

So this is Red Velvet from Diana Delight.

Whole Cake with Edible "The Hashim's Family Day"

Lepas potong 1 slice...Alamak camera tak berapa nak kualiti..Snap guna BB je...

Sepotong kek Red Velvet sedia untuk dimakan.. 

Overall aku memang puas hati dengan kek ini. Cuma, komen dari ahi keluarga yang lain kata topping cream cheese tu agak nipis. Aku dah sms testimonial aku dekat Kak Diana, dia terima komen aku as a positive comment untuk upgrade lagi Kek Red Velvet ni sebab boleh dikatakan kek ni produk baru kedai dia. Dia kata next time dia akan buat layer dengan cream cheese tu.. Hurm.. I like...

Okay.. Antara menu lain semasa Family Day tersebut ialah Yong Tau Fu dan BBQ (ayam/ikan). Potato salad pun ada. This one is my favourite. Super Yummy... I love my family with all my heart. 

Pada hari kejadian juga aku telah menerbangkan duit sebanyak RM400 kerana kereta Savvy ku punya COIL ade problem. Kawan hubby from Proton tolong betulkan. Kalau masuk service centre memang RM600 lebih tu. Thanks kawan hubby...Heheh...(ayat macam budak tadika)

Till then.... xoxo 

Friday 4 March 2011

Suri Rumah vs Isteri Bekerja

Bagi aku setiap wanita yang bergelar isteri sama ada bekerja atau tidak masing-masing mempunyai keistimewaan tersendiri. Aku terpanggil untuk menulis mengenai topik ini sebab aku ada terbaca di sebuah blog yang sangat-sangat menyanjungi suri rumah sepenuh masa. Bagaimana kami yang bekerjaya ini? Adakah disebabkan kami bekerja maka tumpuan terhadap rumahtangga dan suami juga menjadi kurang? Tak baik bersangka begitu. Jujur aku katakan , isteri bekerjaya lebih unik dan istimewa berbanding isteri yang menjadi suri rumah sepenuh masa kerana golongan seperti aku ini terpaksa membuat 2 kerja dalam satu masa iaitu bekerja untuk mencari rezeki dan juga menguruskan rumahtangga. Double Up tugas-tugas isteri yang tak bekerja! Setuju dengan aku?

Bagi aku sendiri, aku bukanlah seorang isteri yang perfect. Kadang-kadang aku pun mengelat jugak untuk masak dan mengemas rumah sebab dah penat seharian di pejabat. Namun, aku juga bukanlah seorang isteri yang teruk sanggup membiarkan rumah seperti tongkang pecah dan dapur tak berasap seminggu

Rutin harian aku bermula seawal jam 6.00am dan kadang-kadang berakhir sehingga jam 10.00pm

Kalau jadi suri rumah sepenuh masa, kalau kerja dibuat dari awal pagi,jam 5.00ptg dah boleh tergolek depan tv menonton sinetron kan? 

Tipu? 

Betul! 

Sebab aku pun ada jugak jadi suri rumah sepenuh masa bila hari cuti dan juga hari ahad. Aku pun dapat merasakan pengalaman jadi full time housewife ini. Banyak masa lapang. Rumah tak perlu dimop hari-hari. Dapur tak perlu disental hari-hari. Jadi memang akan ada banyak masa terluang. Am i right? Tak setuju?

Kadang-kadang, sampai rumah je, letak beg, tak sempat duduk lagi dah ke dapur sebab mengenangkan perut suami yang perlu diisi. Dengan uniform office yang masam-masam tu lah aku siang ikan, potong ayam, goreng sayur. Sambil tu, tangan ligat kutip baju kotor untuk dicuci ke dalam mesin basuh. Sambil tunggu kuah mendidih, lap habuk di atas almari. Habis masak, kemas dapur, jemur baju, makan. Lepas makan kene cuci pinggan mangkuk pula. Lepas cuci pinggan, mandi dan kene lipat baju pula. Tak berhenti langsung tangan ini. Penat kan?

Jadi, janganlah terlalu bangga anda menjadi suri rumah sepenuh masa dan asyik kondem isteri yang bekerja ni tak boleh melayan suami dengan baik la, tak boleh masak untuk suami la, baju tak boleh nak basuh la dan rumah tak boleh dikemas la. Aku pun bukan masak hari-hari. Tapi, aku tetap akan pastikan dapur aku berasap 3 atau 4 kali seminggu. Selebihnya, terima kasih hubby kerana memahami. Baju pulak aku basuh 2 hari sekali. Duduk berdua, takdenye aku nak basuh baju hari-hari. Bukan banyak pun. Membazir air je. Aku bangga dengan diri aku kerana mampu menguruskan rumahtangga dan dalam masa yang sama aku adalah seorang isteri yang bekerja. Letih tolak tepi, yang penting hubby puas hati... Eh, macam pantun pulak....

Ini bukan entry mengutuk, cuma penjelasan yang lebih terperinci...

Thursday 3 March 2011

Resipi Sotong Telur Masin


Today tekak tiba-tiba teringin nak makan Sotong Telur Masin. Sebab masa first time makan dekat Fresh Unique Seafood Restaurant,PJ hati ini dah terpikat. Jadi apa lagi, sambil buat kerja dekat office tadi, tangan ni dok mengGoogle guna Blackberry kesayanganku. Terjumpalah resipi Ketam Telur Masin. Jadi aku telah mengubah resipi itu menjadi Sotong Telur Masin. Credit to MyResipi.

Mari kita lihat bahan-bahannya...

Bahan-Bahan
5 ekor sotong putih
2 ulas bawang putih
Sedikit daun kari
5 biji Cili Padi
Sedikit susu cair
1 biji telur 
Sedikit Tepung Goreng Serbaguna 
Mentega
2 biji Telur Masin (kuningnya sahaja)
Garam/Lada sulah

Cara-Cara
  • Basuh sotong bersih-bersih dan potong ikut suka hati. Aku potong keping-keping lebar. Bukan bulat-bulat ring tu tau.
  • Rebus sotong dengan sedikit air sehingga lebih kurang empuk. Toskan dan ketepikan.
  • Cincang 2 ulas bawang putih dan potong 5 biji cili padi tadi kecil-kecil
  • Daun kari jangan lupa dileraikan dari batangnya.
  • Sotong tadi dicelup kedalam bancuhan telur dan digolek-golekkan di atas tepung goreng serbaguna.
  • Deep Fry kan sotong tersebut untuk menjamin kerangupan. Aku takde deep fryer jadi guna periuk sudah.
  • Dah siap sila letak tepi.
  • Now, ambil 2 biji kunig telur masin dan kukus selama 5 minit. Lepas itu, lenyek-lenyekkan.
  • Panaskan kuali, masukkan sedikit mentega.
  • Tumis bawang putih, cili api dan daun kari sampai sakit hidung dan tersedak.
  • Masukkan kuning telur masin,garam sedikit,lada sulah.
  • Kacau hingga sebati dan masukkan 2 sudu besar susu cair.
  • Tunggu sehingga mendidih dan agak berbuih, masukkan sotong yang dah digoreng tadi.
  • Kacau sehingga rata dan siap untuk dihidangkan. 
  • Jangan lupa kemas dapur ye....
Jadi, inilah lauk makan malam aku bersama suami tercinta. Sotong Telur Masin, Sambal Belacan (wajib sebab hubby suka) dan Telur Dadar. Simple but sedappp sangat. Percayalah, masak nak dekat 1 jam lebih, makan tak sampai 15 minit... Thanks hubby sebab puji masakan i.....Love u muchooo.... 

Jangan tak cuba ye...Percayalah.. Memang sedappp...!! 

Konflik Rakan Sekerja

Tak..... Aku bukan perempuan yang suka mencari gaduh dengan orang lain. Tapi masalah ini bukan aku sahaja yang merasainya, tetapi dengan rakan baik aku yang lain.

Konflik yang aku maksudkan adalah bukannya konflik tarik-tarik muka dengan rakan sekerja. Tetapi lebih kepada perasaan menyampah, meluat dan geram dengan sikap segelintir rakan-rakan di ofis aku. Perasaan ini hanya dipendamkan di dalam hati dan hanya dikongsi dengan rakan baik sahaja.

Pernah tak bila kita dengar kawan kita bercakap atau sharing idea di dalam meeting  kita rasa macam nak pergi depan muka dia bagi pelempang sikit atau baling kasut..? Ya, ini yang aku rasakan sekarang. Untuk lebih jelas, biar aku senaraikan sikap-sikap yang jangan kita lakukan bila di dalam meeting, semasa discussion mahupun cakap-cakap kosong.

  • Cakap bila perlu, selebihnya dengar, fahamkan dan kaji
  • Jangan menyampuk semasa bos atau ketua anda sedang memberi penerangan tentang sesuatu
  • Lemparkan soalan yang berkaitan dengan tajuk perbincangan, dalam erti kata lain jangan lari tajuk
  •  Jangan terlalu rajin menolong rakan sekerja anda sehingga timbul perasaan "annoying" kerana habis kerja-kerja kawan anda disettlekan hanya kerana anda mahu menempa nama.
  • Jangan tidur semasa waktu kerja. Bukan tidur-tidur ayam ye, tidur yang keluar bunyi punya.
  • Jangan bantah cakap bos kalau bos suruh buat kerja lebih sikit. Erti kata lain, semua orang buat benda yang sama, tiba-tiba anda nak argue kata kenapa kene buat begitu begini. Buat je. Kata pekerja contoh.
  • Jangan suka buat bunyi-bunyi dari tempat duduk anda, contohnya ketuk-ketuk meja, tekan-tekan pen, goyang-goyang kerusi sampai orang annoying.
Percaya atau tidak, benda ini lah yang aku tahan selama 2 tahun aku berkhidmat di ofis aku. Hanya tuhan yang tahu perasaan aku. Tapi nasib baik bukan aku seorang sahaja yang rasa, malahan almost 60% dari rakan sekerja aku sangat sependapat dengan aku. Jadi, apa yang aku buat untuk release tension dari makhluk-makhluk ganjil tersebut? 

Mengumpat lerrrr...